Blog

Enostavna vaja, ki ti lahko spremeni življenje

DSC07407_DxO_DxO_resized
Blog Body - Mind - Soul

Enostavna vaja, ki ti lahko spremeni življenje

Dih je čudovito orodje, če ga le znamo uporabljati

 

Ste se kdaj vprašali, koliko vdihov in izdihov naredimo v enem dnevu? Najbrž niste tako čudni, kot jaz in se tega nikoli niste vprašali;)

Z raziskovanjem tega vprašanja, sem prišla do osupljivega spoznanja in sicer, da jih naredimo približno 22.000. Sedaj pa si predstavljajte, da velika večina ljudi, diha napačno. Kaj to pomeni za nas? Za naše telo? Za naš um in duh? En sam velik stres, tenzijo, bolečino in zakrčenost. Zato je pomembno, da se naučimo pravilnega-optimalnega dihanja, predvsem tistega, ki sprošča in umirja naše misli in telo.

Z vdihom smo prišli na ta svet in z izdihom bomo odšli iz njega. Vse, kar se zgodi vmes pa je odvisno od tega, katero dihanje bo prevladalo.

Spomnim se stranke, ki je prišla k meni zaradi hude oblike izgorelosti. Bil je poslovnež srednjih let, ki je dosegel v življenju veliko a medtem izgubil sebe. Glede na to, da mu je v življenju uspelo uresničiti vse zastavljene cilje, ni bil navajen prositi za pomoč oziroma ni sprejel, da obstaja možnost, da mu kaj ne bi uspelo. Sploh pa, da bi neuspel on, kot človek. Že medtem, ko je govoril sem opazila, da ima po avtomatskem pilotu vključeno stresno dihanje in sem ga vprašala, če je kdaj poskusil s kakšno tehniko dihanja. Kot iz topa je ustrelil, da seveda, saj on to počne že leta in da obvlada zadevo. Prosila sem ga, naj pokaže, kako to počne in mislim, da tega ne bom pozabila nikoli. Človek je mislil, da se s tehniko, ki se jo je naučil preko spleta sprošča, umirja in zdravi, v bistvu pa je delal lih kontra. Ob vdihu je dvigoval ramena k ušesu, dihanje je bilo plitko, nekvalitetno, brez zavedanja in prisotnosti v telesu. V glavnem, v kolikor delamo določeno stvar in nam ne koristi, se vprašajmo ali jo sploh delamo prav. Lahko si celo nezavedno škodimo in to leta in leta. Kar ni nič narobe, narobe je takrat, ko vidimo, da ni željenega rezultata in to še vedno počnemo. Kot norci, po definiciji A.Einsteina. Norec je tisti, ki dela eno in isto stvar in pričakuje drugačen rezultat. Koliko smo nori ;)?

Pravilno dihanje osvobaja, sprošča, umirja in nas napolni z energijo.

Enostavna vaja, ki ti bo spremenila življenje

    (iz knjige, ki ni še izšla: »Zgodbice, ki spreminjajo življenja, Mojca Jakomin«)

Udobno se namesti. Izklopi vse moteče dejavnike iz okolice, ki bi te lahko zmotili (tv, telefon, vrata…). Zapri oči in pozornost iz zunanjega sveta usmeri vase. Opazuj svoje dihanje. Poskusi dihati skozi nos (vdihe in izdihe). V mislih štej, koliko sekund traja posamezen vdih in izdih. Poskusi narediti vdih na 4 enote in izdih na 4 enote. Opazuj, kako se tvoje telo in živčni sistem začnejo odzivati in sproščati. Sedaj pa postopoma podaljšuj svoj izdih. Naredi vdih na 4 enote, izdih na 6 enot. Opazuj, kaj se dogaja v tebi. Če ti je to lahkotno, poskusi narediti vdih na 4 ali 6 enot in izdih na 8 enot ali več. Opazuj. Raziskuj. Sprosti. Osvobodi.

Podaljšan izdih dokazano sprošča naš živčni sistem, umirja srčni utrip in mišice ter nas popelje v stanje, kjer se telo naravno obnavlja. To je enostavna vaja, ki ti lahko spremeni življenje, če jo začneš uporabljati. Vedno jo imaš pri sebi in uporabiš jo lahko kjerkoli in kadarkoli! Najbolj jo priporočam ob stresnih situacijah, ko smo v raznih “krčih”, strahu, paniki, negativnih čustvih ali tik preden zaspimo. Skratka, čisto vsakič, ko se želimo sprostiti, umiriti in sfokusirati. Poskusi, res deluje! Zadnjič mi je pripovedoval en vojak, kako ga je tale tehnika rešila na eni težji misiji

Ni ti treba biti vojak, ni potrebe, da si na misiji, vendar je potrebno, da razumeš, da imaš “orožje/orodje” v svojih dlaneh in le od tebe je odvisno ali ga boš uporabil v tvoj prid ali ne. Življenje teče hitro, prehitro, zato ne čakaj na jutri, ker morda ne bo prišel. Vzami si še ta trenutek in začni živeti tako, kot si želiš in zaslužiš. Sprejmi vse, kar ti življenje ponuja in če sedaj tole bereš, sprejmi to vajo, kot darilo in življenje ti bo hvaležno.

 

Z ljubeznijo,

Mojca Jakomin

 

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare