Blog

Uncategorized

9. svetovni dan joge za otroke

9.svetovni dan joge za otroke_MojcaJakomin (21)

9. svetovni dan joge za otroke

Znam, zmorem, uspelo mi bo! So le 3 besede izmed mnogih stvari, ki se jih je to soboto, več kot 60 otrok naučilo na 9. Svetovnem dnevu joge za otroke v Kopru. Bilo je točno tako, kot sem si zamislila. Pravljično in čarobno.

Otroci nimajo časa biti otroci! Stavek, ki se mi že nekaj časa vrti v glavi, kot nekakšen rdeči alarm. V šoli se morajo vsak dan učiti novo snov, nato po šoli hitijo na vse mogoče interesne dejavnosti, s starši po nakupih, v trgovino, knjižnico, sledi domača naloga, ponovno učenje suhoparne učne snovi, s kužkom na sprehod in izčrpani gredo spat. V večini primerov, Zadovoljujejo potrebe staršev in ob tem izgubljajo sebe. Včasih niti ne morejo zaspati od prevelike izčrpanosti in dragi moji, to ni enako kot utrujenost.

Utrujen otrok je zdrav otrok, izčrpan otrok pa čisto nekaj drugega.

Današnjim otrokom manjka časa in priložnosti, da bi se brezglavo lovili, brez strahu plezali po drevesih, neumorno brcali žogo, se igrali slepe miši, si nagajali in navsezadnje, bili razposajeni otroci, kot smo lahko bili mi. Kdaj so se vaši otroci nazadnje lovili ali igrali slepe miši?

Šele takrat, ko otrokom umaknemo vse moteče dejavnike iz okolice (šola, starši, prijatelji, televizija, telefon, internet…), se lahko povežejo sami s sabo. Ne morete si predstavljati, kako je za nekatere otroke težko in hudo biti sam s seboj, sami s svojimi mislimi in občutki. Saj ne le otrokom, tudi nam odraslim ni lahko.

Zaradi slednjega sem pripravila svoj edinstven program Aroma joge, kjer se otroci lahko popolnoma razbremenijo, sprostijo, umirijo in predvsem, so lahko OTROCI.  Počutijo se v varnem okolju in sprejete točno takšne, kakršni so. Lepi in edinstveni.

Pri jogi se naučijo slišati sebe, prepoznati svoja čustva in upravljati z njimi. Obenem se naučijo tudi sprejemanja drugačnosti, sodelovanja, sočutja, empatije in predvsem se naučijo ŽIVETI. Spoznajo razna orodja in tehnike, s katerimi si nato lahko pomagajo v vsakdanjem življenju (pred testi, spanjem, ko so živčni, jezni, žalostni…).

Izbrana terapevtska eterična olja, poleg tega, da omamno dišijo, še dodatno poglobijo in podaljšajo učinke prakse joge.

Zjutraj, sem pred trgovino srečala mamico, ki mi je povedala, da ima (pre)polno obveznosti in da je kronično utrujena. Dragi starši, tako kot manjka otrokom biti otroci, manjka tudi nam staršem, biti MI. Ne pozabite tega!

Ob 9. Svetovnem dnevu joge za otroke, ki smo ga prvič praznovali v Sloveniji, bi se rada zahvalila:

 • Maji Podpečan, ki je bila pobudnica te akcije v Sloveniji, da smo lahko dogodek praznovali, kar v 16h krajih po vsej državi. Maja je tudi napisala edinstveno jogijsko pravljico Mali Ganeša, ki jo zelo priporočam. Napišite kodo: MOJCA15 in prejmite 15% popust ob nakupu knjige tukaj.
 • Donatorju dogodka in sicer podjetju Transagent iz Kopra z Dejanom Rakar na čelu, ki je poskrbelo, da so vsi otroci prejeli zelo lepa in praktična darila. To je bila moja velika želja in brez njih mi tega ne bi uspelo uresničiti.
 • Najbolj poslušanemu obalnemu Radio Capris za medijsko sponzorstvo, da so lahko slišali za dogodek vsi starši.
 • Podjetju Smart Visual z Davidom Benkom za krmilom, ki je poskrbelo za pobarvanke, letake, plakate in vso tiskovino.
 • OŠ Antona Ukmarja za prostor.
 • Vsem medijem, ki so podprli naš dogodek z objavami, povabili v studio in reportažo v večernih novicah: Primorske Novice, RTV TV Koper Capodistria, Radio Koper, Erter Pust, Nataša Benčič, Emanuela Gherardi in ostalim.

Največja hvala iz srca pa gre vsem, ki ste mi pomagali soustvariti tale dogodek, da je lahko tako dobro uspel: Maksim Vergan za ozvočenje in glasbo, Damian Sterchi za čudovite fotografije in vsem vam “velikim” pomočnikom: Petra Rojc, Bojchi Ferlež z družino, Nika Stipančič U-Nik Art za čarobno okrasitev z baloni, Mojca Stojkovič za usmerjanje in mnenja, Božana Živkovič, ker mi stojiš ob strani na vsakem mojem brezplačnem dogodku in mi s tem pomagaš širiti dobro delo, Danijela Žerak za statistiko, Aja Sekač, ker si se igrala z otroci, Gasper Obid, ker si vedno zraven, ko te potrebujem in Vanesa Kotiga Zajc, ker si se nam pridružila.

Najlepša hvala vsem staršem za zaupanje in najbolj iskrena hvala pa vsem otrokom, ki so tako lepo sodelovali, da je bil en sam užitek delati z njimi.

In nazadnje, najlepša hvala še vsem ostalim, ki ste kakorkoli pripomogli, da je tale dogodek lahko tako lepo uspel.

Objemam vas prav vse, Mojca Jakomin.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare