Blog

UTRUJENOST ALI …

a2e00d84e09faf15d85136dccd3969ba
LifeSoul Coaching

UTRUJENOST ALI …

Pomlad je v celi svoji moči spet tu. Ne vem, kako težko jo pričakujete vi, a sama opažam, da zime postajajo vedno bolj ”težke”.

 

Zaradi tega pa sem toliko bolj srečna, ko ob potoku zagledam prve zvončke, saj takrat vem, da res ni več daleč tale topla in zelena lepotička. Tako, kot zvončki predstavljajo nov začetek, ko včasih še izpod snega premagujejo njegovo težo, a hkrati dokazujejo svojo voljo, moč in vztrajnost do življenja, tako bi naj bilo tudi za nas. Včasih pa žal temu le ni tako.

Velikokrat namreč tarnamo nad tem, kako smo utrujeni, brez volje, moči. Vse se nam nekam vleče in stvari se ne premaknejo nikamor. Seveda imamo takoj prvi izgovor, da je vsega kriva spomladanska utrujenost. Če že mora nekdo biti, pa naj bo tokrat ona. Znano?

Kaj pa, če vas presenetim in povem, da ta sploh ne obstaja? Da je vsa odgovornost v nas samih? Da obstajajo zgolj utrujeni ljudje s preobremenjenim telesom s strupi?

Tradicionalna kitajska medicina se namreč ukvarja tudi s tem. Dokazano je, da če pozimi nismo dovolj pazili na svoje zaloge energije in ledvice, čutimo v novem letnem času, ki je pa hkrati čas jeter veliko utrujenost ali razdraženost. Zastala jetrna energija povzroči stagnacijo energije qi ali či in to vpliva na celotno telo. Zato je naša prva naloga ta, da telo najprej okrepimo, šele kasneje razstrupimo.

Kako najbolje to storiti?

Zelo enostavno, uživajte čim več zelene zelenjave. Zelenje ima ogromno vlaknin, ki kot metla očistijo naše črevesje in posrkajo toksine v telesu. Velika prednost zelenja je tudi prisotnost klorofila v njem, ki sončno svetlobo transformira v sladkor, torej v energijo.

Regrat, mlada špinača, zelena solata, šparglji, radič, koromač, cikorija, brokoli, rukola, kopriva…izbire imamo v tem letnem času na pretek.

Ali ste vedeli, da je zelena barva tudi barva jeter? Že samo sprehod v naravo in gledanje v to barvo, vam bo pomagalo pri zvišanju energije jeter. Tako, da sedaj res nimate več izgovorov!

Če boste dodali tem jedem še zelišča, bo vse še bolj podkrepljeno (timijan, rožmarin, origano, žajbelj, majaron, meta, …)

Pripravite si lahko tudi ČAJE iz olupkov limone, mandarine ali pomaranče (BIO!), ki ste jih posušili med zimo z dodatkom zelišč. Vse skupaj potopite v vrelo vodo in v pokriti skodelici pustite stati 5 minut. Drugi tak čaj, ki ga lahko delate tudi kot mesečno kuro je janežev ali regratov čaj, ki naše telo dodatno okrepi in razstrupi.

Prisluhnite sebi in svojemu telesu.

Študija pravi, da ima vsak organ svojo uro in čas dneva, v katerem ima največ energije in optimalno deluje. Ura jeter in žolčnika je od 23. do 03. ure zjutraj.

Če ste slučajno do takrat budni, močno rabite energijo jeter. Če pa slučajno opažate, da se v teh urah konstantno zbujate, je to tudi znak, da nekaj z njimi ni v redu.

Zato bodite pozorni na te znake!

Iz hrane izločite bel sladkor, belo moko, mleko in mlečne izdelke.
Ta hrana deluje na telo težko, ustvarja zakisanost in prekomerno toploto ter vlago. Sem spada tudi meso, predvsem rdeče, alkohol, čokolada in kava.

Pazite na svoja čustva.

Ali ste vedeli, da tudi čustva imajo tesno povezavo z organi? Vzhodna medicina namreč dokazuje, da je temu tako. Jetra so povezana z jezo, sovraštvom, nervozo, stresom, frustracijami. Zato moramo paziti, da tega ni preveč ali pa nasprotno, da jih ne zadržujemo predolgo časa v sebi. Še huje bi bilo, če bi vse skupaj potlačili. Predlagam, da si vzamete vsak dan par minut le zase, da začutite svoje telo, zaznate svoj dih ter umirite svoje misli.

Če še nimate moje brezplačne meditacije, potem se prijavite na E-novičke, kjer jo prejmete brezplačno.

Nekaj koristnih nasvetov in izvrstnih receptov najdete tudi v mojem prejšnjem blogu Pomladansko razstrupljanje.
Uživajte v zelenju in prisluhnite sebi. Tu so vedno vsi odgovori pravilni ❤️

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare