Blog

POMLADANSKO RAZSTRUPLJANJE

1171390
LifeSoul Coaching

POMLADANSKO RAZSTRUPLJANJE

Pomlad je že pošteno zakorakala med nas. Narava se prebuja in spomladi je idealen čas za čiščenje telesa.

 

Narava pa kar sama ponuja raznovrstno bogastvo v obliki divjih užitnih rastlin. Na Primorskem se je pričela sezona špargljev, katere Primorci zelo cenijo in jih pripravljajo na različne načine. Najbolj tipična Primorska jed s šparglji pa je Fritaja z jajci. Zaupala vam bom recept moje kolegice – presno različico špargljev z jajci, ki se po okusu lahko kosajo z ocvrto različico špargljev z jajci. Namesto špargljev lahko v receptu uporabite tudi beluše, ki so v primerjavi s šparglji po obliki debelejši, učinkujejo pa enako.

Šparglji imajo na telo čistilen učinek, pospešujejo presnovo, ugodno delujejo na prebavo, lahko celo pomagajo razkrojiti ledvične kamne in so nasploh znani kot učinkovito čistilo za ledvice in sečne poti. Med drugim tudi razkrajajo sečno kislino v sklepih, lajšajo revmatične težave in gradijo zdravo kri. So prava zakladnica rudnin, vitaminov in drugih bioaktivnih snovi. Vsebujejo tudi alkaloid asparagin, ki je glavni krivec za značilen vonj urina po zaužitih špargljih.

Recept je zelo enostaven. Jed pa je pripravljena v nekaj minutah.

Presni špargljev zaklad

Sestavine:

  • približno 15 kosov špargljev, nalomljenih na približno 2 cm dolge kose.
  • avokado,
  • ½ čajne žličke črne himalajske soli.

 

Priprava:

Z vilico pretlačimo en mehek avokado. Nato nalomimo šparglje, dokler so mehki in se dajo nalomiti. Trde in olesenele dele špargljev zavržemo ali skuhamo kasneje špargljevo juho.

V pretlačen avokado dodamo nalomljene šparglje, premešamo, posolimo s črno himalajsko soljo in zdravilna jed je pripravljena. Hitro, enostavno in okusno. Pa dober tek!

 

Današnji hiter tempo življena pač ljudem narekuje čim boljši izkoristek časa, ki ga imajo na razpolago. Razveseljivo je moje opažanje, da so kljub polnemu urniku ljudje za preventivo pripravljeni tudi marsikaj storiti, saj se jih vedno več zaveda pomena zdravja. Eden izmed kamenčkov v našem mozaiku zdravja, je tudi vsakodnevno pitje sveže stisnjenih sokov.

Sicer je pitje svežih sokov priporočljivo ob vsaki uri dneva, vendar so še posebej koristni zjutraj. Namreč, od 4. do 12. ure zjutraj se naše telo čisti in to mu s svežimi presnimi sokovi lahko še izdatno pomagamo.

Sveži presni sokovi so poleg vitaminov in mineralov zelo pomembni tudi zaradi encimov. Ključ učinkovite prehrane našega telesa je – življenje, ki je v naši hrani ter tiste neotipljive sestavine, ki so znane kot encimi in teh je v nepredelanih rastlinah v izobilju. Če so v nekem živilu prisotni encimi, to pomeni, da je v njem še ohranjeno življenje. Encimi pa so tiste snovi, ki omogočijo telesu, da je prehranjeno in živo. Nahajajo se v semenih, v kaljenju in v rastlinah.

Encimi se nahajajo tudi v našem telesu, izločajo jih naša prebavila. Encimi omogočajo, da naše telo hrano prebavi in vsrka njena hranila v kri.

Sveže stisnjeni sokovi so pomembni tudi, ker vsebujejo organsko vodo, saj so rastline edini vir le te. Seveda morajo biti sokovi pripravljeni iz surovega sadja in zelenjave, zaužiti pa jih je priporočljivo čim prej. Namreč s predelavo, kuhanjem, konzerviranjem in pasteriziranjem encime uničimo. V tem primeru se atomi, ki tak sok sestavljajo, spremenijo v anorganske oz. mrtve atome.

Da bi znova pridobili in ohranili svoje zdravje, je priporočljivo, da večji del hrane, ki jo zaužijemo, vsebuje žive, vitalne organske sestavine. Take sestavine najdemo v sveži zelenjavi, sadju, oreščkih, semenih in seveda v sveže stisnjenih sokovih.

Foto: Pixabay

Če se hranimo brez vsakršnega reda, so sveže stisnjeni sokovi še toliko bolj pomembni, saj bodo telo oskrbeli s pomembnimi živimi elementi in vitamini, ki jih s kuhano in obdelano hrano sicer ne dobi dovolj.

Ni nepomembno omeniti, da za sveže stisnjene sokove uporabimo čim bolj sveže, zrelo in kakovostno sadje in zelenjavo, saj se v nasprotnem primeru z vsakim dnem izgubljajo telesu potrebni vitamini in minerali.

Ali ste vedeli, da so sadni sokovi čistilci našega telesa, zelenjavni pa graditelji in regeneratorji? Sadni sokovi vsebujejo več ogljikovih hidratov, zelenjavni pa večji delež beljakovin.

Najmanjša dnevna količina sveže stisnjenega soka, ki bo dala opaznejše učinke za naše zdravje, je pol litra.

Pri presnih sveže stisnjenih sokovih je zelo pomembno, da tako pripravljen sok čim prej spijemo. Obstajajo različna mnenja strokovnjakov s tovrstnega področja, po kolikem času sveže stisnjen sok začne izgubljati hranilne snovi. Po nekaterih teorijah je to že po 6. minutah, po nekaterih po 20. minutah. Kakorkoli, vsekakor je koristno, da tak sok popijemo čim prej in ga ne hranimo za kasneje. Raje ga sproti stiskajmo. Če soka ne uporabimo takoj, le ta sčasoma fermentira in se pokvari.

Pri sokovnikih je pomembno tudi to, da nas zahtevnost in čas čiščenja ne odvrne od njegove uporabe, kar bi bilo seveda škoda, saj je pitje svežih presnih sokov res koristna zadeva za naše telo.

Sveže stisnjene sokove iz sokovnika, naše telo z minimalnim naporom prebavil, prebavi že v nekaj minutah. S pitjem svežih sokov imajo vitamini, minerali in encimi priložnost priti do naših celic zelo hitro. Saj se čvrsta hrana z vsemi vlakninami vred prebavlja več ur preden njene hranilne snovi preidejo v naše celice.

Prebavni procesi, ki potekajo v našem telesu, trajajo kar nekaj časa, tudi po več ur, da bi ločili mineralne sestavine od vlaknin. Obrok zaužite čvrste hrane naše telo izkoristi kot hranilo, pa tudi kot gorivo za proces prebave in presnove. Sokovi, ki jih pridobimo iz svežega surovega sadja in zelenjave oskrbijo naše celice z vsemi hranilnimi snovmi, ki jih le potrebujejo in to tako, da jih lahko kar najhitreje asimilirajo.

Čistilni sveže stisnjen sok – količina cca 0,3 dcl:

  • 1 stisnjena pomaranča
  • 2 jabolki, narezani na krhlje
  • ½ rdeča pese
  • ½ kg korenčka
  • 1/2 stisnjene limone
  • košček ingverja (kolobar, približno 1 cm debel)

 

Kdor nima ravno veliko časa, pa bi vseeno rad storil kaj koristnega za svoje zdravje, je blender prava stvar zanj! Sestavine za smoothie enostavno zmečemo v posodo, dodamo malo tekočine in vključimo blender. Če dovolj hitro splaknemo posodo, v kateri smo ravnokar pripravili sok, nam le te niti ni potrebno bolj podrobno prati.

Zelo koristni za naše telo so t.i. zeleni kašasti sokovi oz. zeleni smoothieji. Kaj je to zeleni smoothie? To je mešanica sadja in zelenja z dodatkom vode, svežih sokov ali mleka iz oreščkov.

V knjigi Zeleno za življenje se je avtorica Victoria Boutenko lotila raziskave, katera hrana naj bi bila za človeško telo najbolj popolna. Ugotovila je, da šimpanzi, ki imajo 99,4 odstotka genov v primerjavi s človekom, uživajo veliko več zelenja kot ljudje. Pri tem so šimpanzi izredno naravno odporni proti aidsu, hepatitisu C, raku in drugim usodnim človeškim boleznim. Ga. Boutenko je iskala način, kako bi lahko ljudje uživali več (tudi neokusnega) surovega zelenja v svoji prehrani in se domislila zelenih kašastih sokov. Le ti omogočajo, da lahko vsakdo zaužije potrebno količino zelo okusno pripravljenega zelenja.

Namreč, glede na raziskave strokovnjakov iz področja prehrane, ljudje dandanes pojemo premalo zelenja v surovem stanju (špinača, blitva, solata, ohrovt, koromač, peteršilj, zelena, zelenje korenja, listi buč, zelenje rdeče pese,…). Prednost zelenih kašastih sokov oz. smoothijev v primerjavi z običajnim uživanjem zelenja je v tem, da z mešalnikom razbijemo trdo celulozno ovojnico in tako naše telo lažje vsrka hranilne snovi, ki so v listih. Zelenje ima ogromno vlaknin, ki kot metla očistijo naše črevesje in posrkajo toksine v telesu. Velika prednost zelenja je tudi v prisotnost klorofila v njem, zato so zeleni kašasti sokovi oz. zeleni smoothieji utekočinjena sončna svetloba, ki zdravi. Zeleni listi so edina živa stvar na tem planetu, ki lahko sončno svetlobo transformirajo v sladkor, torej v energijo.

Foto: Pixabay

Težko bi našli boljši način uživanja klorofila, kakor pitje zelenih kašastih sokov. Klorofil je bil že od nekdaj čudežno zdravilo. Čim več klorofila uživamo, tem boljša sta naša prebavna flora in splošno zdravje.

Naj naštejem samo nekatere zdravilne lastnosti klorofila: povečuje število krvnih celic, pomaga preprečevati raka, napravi telo bolj bazično, pomaga odpravljati slabokrvnost, uravnava menstruacijo, pospešuje celjenje ran, izboljšuje vid in še in še . . .

Koristno je, če v zelene smoothieje, pa tudi v sveže stisnjene sokove, vmešamo super živila. Kaj so to super živila? Nekako najbolj splošna opredelitev super živil bi bila, da so to naravna rastlinska živila z visoko koncentracijo zdravju koristnih snovi.

Slovencem najbolj dostopna super živila, ki si jih lahko tudi sami naberemo v naravi so koprive, regrat in gozdne borovnice. Polni dragocenih hranil pripomorejo k boljšemu splošnemu počutju, izboljšani prebavi in preventivno delujejo proti mnogim boleznim.

Čistilni smoothie – količina 0,5 dcl:

  • 1 olupljena kumara
  • 3 vejice peteršilja
  • 1 jabolko, narezano na krhlje
  • 1 čajna žlička spiruline v prahu
  • 1 čajna žlička ječmenove trave v prahu
  • 2 dcl vode

 

Ker so telo, um in duša povezani, najboljše rezultate dosežemo, če se zadeve lotimo celostno. Da razstrupimo um, se lahko znebimo škodljivih prepričanj. Kako to storimo, vas naučim na mojih delavnicah.

Še niste prijavljeni na e-novičke? Potem, ne oklevajte in kliknite tukaj, da boste na tekočem o ravnovesju telesa, uma in duha.

[su_button url=”https://forms.aweber.com/form/30/72552330.htm” target=”blank” style=”3d” background=”#c1b288″ icon=”icon: chevron-right”]PRIJAVI SE NA E-NOVIČKE[/su_button]

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare