Blog

Blog

Kdor Božiča nima v srcu, ta Božiča nikoli ne bo našel niti pod smrečico

hardest-1985097_960_720

Kdor Božiča nima v srcu, ta Božiča nikoli ne bo našel niti pod smrečico

Kdor Božiča nima v srcu, ta Božiča nikoli ne bo našel niti pod smrečico

 

Smo v v najbolj pričakovanem mesecu leta. Če hočemo ali nočemo, smo z vseh strani bombardirani z njegovo čarobnostjo in prazničnostjo. Marsikomu izmed nas je to najljubši mesec v letu, predvsem otrokom in tistim, ki smo večni otroci po duši. Za marsikoga pa je to najbolj žalosten mesec. Predvsem za tiste, ki nimajo prižgane lučke v srcu, ki so doživeli kakšno izgubo ali travmo.

Ali pomislite kdaj tudi nanje? In predvsem ali naredite kaj zanje?

Ste se kdaj vprašali od kod božično-novoletni prazniki in njihovi običaji ali pa morda, tako kot večina, zgolj hitite sem ter tja, brezglavo nakupujete božično-novoletna darila, okrašujete novoletne jelke, preizkušate različne praznične recepte in veselo nazdravljate s sodelavci in prijatelji?

Sploh veste, kaj je zimski solsticij?

K njemu namreč segajo prvi začetki božičnega praznovanja. Zimski solsticij je najkrajši dan v letu in posledično dan z najmanj svetlobe. Po tem dnevu se pričnejo dnevi spet daljšati. Letos je zimski solsticij  v sredo, 21.12.2022. Prinaša upanje na boljše čase. Takrat, ko svetloba in luč premagata temo, življenje premaga smrt in dobro premaga zlo. Včasih so ljudje v ta namen zakurili kresove, ob njih peli in plesali ter se veselili boljšega jutri. Gospodinje so okoli Božiča spekle potice, medenjake in božični kruh. Možje pa so odšli v gozd odsekat zimzelena drevesca, ki so odganjala zlo od hiš in družin. To so bili začetki praznovanja, ki mu je sledilo krščanstvo z rojstvom Jezusa na božični večer. Dobesedno je Jezus nasledil Sončnega boga, zato tudi pravimo, da je 25. december praznik mnogih božanstev in prav je, da vsak veruje v svojega.

 

“Kdor Božiča nima v srcu, ta Božiča nikoli ne bo našel niti pod smrečico.”

– Roy L. Smith –

Z Novim letom pa se svet ponovno rodi. Pomeni cikličnost nečesa, začetek in konec časa. To je tudi idealen čas za nove začetke, poslovne poti, doživetja ter novo življenje. Veliko ljudi z novim letom začne izvajati razne zaobljube. Mednje sodijo razne diete, telovadba, bolj zdravo življenje ali udeležba na tečajih, obljube o prenehanju s slabimi razvadami itd. Ob tem času nas vesolje podpira pri naših odločitvah z obilico pozitivne energije in naravnanosti, zato je tudi take večje odločitve lažje sprejemati in predvsem se jih držati. Za katere pozitivne odločitve pa se boste vi odločili za to novo leto?

Božično-novoletni prazniki so s tehnologijo in modernizacijo žal postali bolj kot ne blagovna znamka potrošništva, zato je še toliko bolj pomembno, da starši in stari starši učimo otroke o pravem pomenu božično-novoletnih praznikov.

Dandanes je praznovanje teh čarobnih praznikov zajela nezavedna  potrošniška mrzlica in vsi brezglavo hitimo k nakupu najlepših in najboljših daril za naše najbližje in ostale. Če si nadenemo očala resnice in pogledamo globoko vase, se zavemo da veliko izmed nas v resnici najraje sploh ne bi nič kupili ali pa bi komu najraje celo palico podarili. Je tako? Namesto, da bi uživali ob pravih smislih božično-novoletnega časa, se le še dodatno obremenjujemo in praznimo že tako (pre)tanke denarnice.

Kaj lahko storimo letos, da bo drugače?

Ne glede na to, zakaj praznujemo božično-novoletne praznike (različne religije in verovanja), naj bo letošnje praznovanje povezano z nami in našimi najbližjimi. S tistimi ljudmi in stvarmi, ki nam v življenju največ pomenijo in nas najbolj notranje napolnijo. Če smo že prisiljeni med letom brezglavo letati med službo in raznimi (nepomembnimi) obveznostmi, naj bo to čas, ko se ustavimo in si vzamemo čas Zase.

Čas, ko se zazremo vase in se resnično vprašamo, kje smo in kam si želimo iti. Kje je naš notranji kompas v tem trenutku?

Kljub temu, da so lučke prižgane vsepovsod okoli nas, poglejmo vase, v svojo notranjo lučko, ki bi morala goreti znotraj nas in nam vlivati vsakodnevno veselje in radost do življenja. Na kateri stopnji gori ta naša notranja lučka? Ali je plamen tako močan, da ga noben vihar ne bi mogel ugasniti? Ali pa je morda tako šibek, da bi že pod plišem nežne sapice usahnil? Močnejši, kot je naš plamen, močnejši bomo v našem življenju. Nepredvidljive situacije in izzivi nas ne bodo ugasnili. Šibkejši kot je plamen, šibkejši bomo tudi sami, zato se ga moramo naučiti ohranjati krepostnega.

To najlažje storimo tako, da se izključimo od vseh motečih dejavnikov iz okolice in se povežemo s samim seboj. Vprašajmo se, katere so tiste stvari, ki nas najbolj veselijo? Kdaj smo jih nazadnje naredili? Zakaj jih nismo že tako dolgo realizirali? Katere so tiste osebe ob katerih se počutimo dobro, pozitivno, sprejete, izpopolnjene? Kdaj smo se nazadnje družili z njimi? Zakaj je tako dolgo od tega? Kdaj smo si nazadnje podarili darilo? Tisto »ta drago«? Zakaj je tako dolgo od tega?

Večina odgovorov vaših zakaj-ev je popolnoma jasna. Zato, ker se niste postavili na prvo mesto!

Najprej ste morali poskrbeti za svoje otroke, moža/ženo, stare starše, hišne ljubljenčke, bolno sosedo, žalostnega prijatelja, težavnega sodelavca, depresivnega prijatelja od prijatelja, ki ga še niti dobro niste poznali itn. Vam je znano?

A vas ni dovolj dolgo držal »sindrom MatereTereze«? Ali ga še nimate dovolj, da vam kreira življenje, ki sploh ni Življenje ampak zgolj preživetje? Si želite, da bo z novim letom drugače? Če ja, potem berite dalje.

Izdala vam bom skrivnost, kako napisati seznam želja za svojega notranjega Božička, ki vas bo obdaril z najlepšim darilom, ki nima cene, saj je neprecenljivo. Če berete te vrstice, potem je sedaj končno prišel vaš čas, da si podarite najlepše darilo, Sebe.

 

To je darilo Zate

(iz knjige, ki ni še izšla: »Zgodbice, ki spreminjajo življenja, Mojca Jakomin«):

 Vzemi list papirja in pisalo.

Zamisli si, da srečaš Božička in ti reče, da ti lahko izpolni deset želja.

Zapiši jih na list papirja, vsako v svojo vrstico. Napiši prve, ki ti pridejo na misel. Ne trudi se preveč izbirati pravih. Nato jih preberi in še enkrat preberi.

Sedaj moraš prečrtati pet želja. Ne oklevaj preveč, prve ki ti pridejo na misel, jih prečrtaj. Preberi jih še enkrat, nato prečrtaj še dve, tako da ti ostanejo le tri. Prečrtaj še eno. Za konec, se moraš odločiti še za eno, tako da ti ostane le ena.

Preberi jo. Še enkrat. In še enkrat. In še enkrat.

Kaj ti pove tale beseda? Kaj si razumel/a s tole vajo?

Se strinjaš, da če imaš to željo imaš hkrati vse ostale?

Če slediš sebi, svojemu srcu, ti sledi tudi življenje

Naj bodo letošnji božično-novoletni prazniki malce drugačni.

V hiši naj zadišijo domače dobrote, ki jih pripravljamo skupaj z družinskimi člani ob prepevanju božično-novoletnih pesmi. Na božičnem dreveščku naj se najde kakšen ročno izdelan okrasek ali domač piškot, z zanimivo zgodbo ali receptom. Namesto televizije, naj oživijo zgodbice iz naše mladosti, saj taka darila, kot jih pričara toplo, dišeče, veselo družinsko vzdušje, ne morete kupiti nikjer drugje in ostanejo za vedno v srcu in spominu. To so darila, ki imajo neprecenljivo vrednost in so tista, ki resnično štejejo.

 

Lepe božično-novoletne praznike želim Vam in Vašim najdražjim.

Mojca Jakomin

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare